Kiełbasa – wędlina lub kiełbasa wieprzowa są w święconce zapowiedzią płodności, zdrowia i dostatku materialnego. W dawnych czasach mięso było bowiem towarem dość ekskluzywnym i nie każdego było na nie stać. Wyroby wędliniarskie są pamiątką ofiary złożonej z Baranka Bożego, czyli ofiary Jezusa na krzyżu, którą złożył dla odkupienia ludzkości.
Chleb – jest to sygnatura ciała Chrystusa. Pieczywo jest nawiązaniem do przemienienia pańskiego dokonanego przez Jezusa w Wielki Czwartek podczas ostatniej wieczerzy. Jest to równieżsymbol pomyślności i dobrobytu. Chleb jest bowiem produktem, którego nigdy nie powinno zabraknąć w naszych domach.
Sól – sól jest ważnym elementem święconki. Jest symbolem prawdy oraz oczyszczenia naszej duszy które powinno się odbyć podczas Świąt Wielkanocnych. Chroni ona również przed złem. Sól utrzymuje świeżość potraw, chroniąc je przed zepsuciem.
Chrzan – jest to symbol siły fizycznej oraz krzepy, a także męki pańskiej. Umieszczenie tartego chrzanu w koszyczku ma zapewnić nam zdrowie. Jest to bowiem naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości o czym większość z nas nie wie. Zwalcza katar, chore zatoki, a także bóle kręgosłupa i reumatyczne. Dzięki tym wspaniałym właściwościom Chrzan znalazł swoje miejsce w naszym tradycyjnym polskim koszyczku wielkanocnym i z pewnością w nim pozostanie.