Drukarnia » Wielkanocne zwyczaje

Niedawno skończyły się święta Bożego Narodzenia, a już myślimy o kolejnym, niezwykle istotnym dla każdego katolika świąt, czyli Wielkanocy. Jak wiemy, Polska jest bowiem jednym z najbardziej chrześcijańskich państw, dzięki czemu święta kościelne obchodzimy z ogromną starannością i dbałością o tradycje. Każdy Polak już od najmłodszych lat wie, jakie są polskie wielkanocne zwyczaje. Czy zastanawiałeś się jednak kiedyś, jak obchodzone są święta Zmartwychwstania Pańskiego w innych krajach? Jeśli nie spotkałeś się do tej pory z obyczajami Wielkanocnymi za granicami Polski, z chęcią wprowadzimy Cię w obrządki tego święta w kilku innych krajach.

 

 Zwyczaje wielkanocne we Włoszech

Włochy są idealnym przykładem na to, jak wielkie różnice mogą pojawić się pomiędzy tradycjami w chrześcijańskich krajach. W odróżnieniu od Polskich obyczajów, Włosi nie mają zwyczaju święcenia pokarmów, nie robią też święconki. Symbolem Świąt Wielkanocnych jest dla nich baranek. Podczas Wielkiej Niedzieli, najistotniejszym elementem dnia jest wspólny obiad, gdyż włosi bardzo cenią sobie rodzinną, domową atmosferę. Do dań tradycyjnych, które podawane są podczas biesiady zaliczamy baraninę lub jagnięcinę, a także rosół z pierożkami cappelletti na pierwsze danie. Deserem natomiast, jest tradycyjne włoskie ciasto colomba, czyli gołębica.
Ciekawe jest też to, że włosi nie polewają się wodą w poniedziałek wielkanocny, lecz organizują pikniki, dzięki którym mogą spędzić czas ze swoimi bliskimi na łonie natury.

 

 

Wielkanocne zwyczaje w Hiszpanii

W Hiszpanii Zmartwychwstanie Pańskie jest uważane za najważniejsze święto w kraju. Podczas świętowania mieszkańcy skupiają się jednak głównie na mękach Chrystusa. Podczas świąt w miastach i wsiach organizowane są liczne procesje odbywające się od Niedzieli Palmowej, aż do Niedzieli Wielkanocnej. Wielki Tydzień w Sewilli jest to jedno z najważniejszych wydarzeń odbywających się w Sewilli, które zawdzięcza swoją popularność między innymi dzięki pochodowi pasos, czyli drewnianych platform z poszczególnymi scenami wydarzeń z Pasji Jezusa. Procesje te organizowane są przez religijne bractwa, których członkowie podczas procesji przyodziewają pokutne szaty, a na głowy zakładają kaptury.

W Wielki Czwartek oraz Wielki Piątek w gminie San Vicente de la Sonsierra w La Rioja można zaobserwować wiele osób obranych w białe szaty do kolan z zakrytymi twarzami i odkrytymi plecami. Jest to nie kto inny jak picaos, którzy biczują swoje plecy dotąd, aż skóra nabierze purpurowego koloru. Następnie ochotnicy nakłuwają ich plecy 12 razy przy użyciu wtopionych w pszczeli wosk ostrych kawałków szkła. Jest to sposób, aby zła krew wypłynęła z ciała. Cały obrzęd sprawia wrażenie brutalnego, lecz jest także niesamowicie widowiskowy.

 

 

Zwyczaje wielkanocne w Szwecji

Kraje Skandynawskie zaskakują nietypowym obrządkiem świąt wielkanocnych, który lubiany jest szczególnie przez dzieci. W Wielką Sobotę młodzież Czarownice zbierające słodycze w Szwecji na Wielkanoc Drukarnia Letica
przebiera się za wielkanocne wiedźmy zwane Påskkäringar, a następnie chodzą po sąsiedztwach rozdając Wielkanocne kartki świąteczne, laurki oraz składają życzenia.
Celem jest oczywiście zebranie jak największej ilości łakoci, aby jeszcze bardziej umilić ten wspaniały, świąteczny czas. Tradycja ta wzięła się od starożytnych wierzeń, że na wyspie Blåkulla organizowane były zloty czarownic wysyłanych przez Szatana, które porywały dzieci.
Kolejnym symbolem wielkanocnym w Szwecji są gałązki przyozdobione piórkami. Są one odpowiednikiem polskiej  palemki.
Pamiętajmy również o jedzeniu! W przypadku Skandynawii Wielkanoc to nic innego jak stoły uginające się od potraw. Na ławach nie może zabraknąć oczywiście jajek, które są najpopularniejszym  symbolem Zmartwychwstania Bożego we większości chrześcijańskich państw. Inną popularną potrawą jest Janssons frestele, czyli nic innego jak zapiekanka z ziemniaków, cebuli i szprotek (lub anchois) z dodatkiem śmietany i białego pieprzu.

 

 

Jeśli chciałbyś skusić się na przyrządzenie Janssons frestele, poniżej zamieszczamy przepis :

Składniki :

  • 600 g ziemniaków
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1 puszka sardeli ( lub słoiczek anochois) około 125g
  • biały pieprz
  • 80 g masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100-200 ml mleka
  • 100g bułki tartej
  • sól

Tradycyjna potrawa wielkanocna ze Szwecji Drukarnia Letica

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 225°C. Ziemniaki oraz cebulę potnij w paski (jak do frytek).
2. Sardele (lub anochois) pokrój i wymieszaj z ziemniakami, cebulą oraz białym pieprzem.
3. Zalewę z serdeli wlej do 100 ml śmietany i 100 ml mleka. Wymieszaj.
4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie włóż do niego przygotowane wcześniej ziemniaki z cebulą oraz sardelami. Zalej śmietaną z zalewą i mlekiem.
5. Na koniec danie posyp bułką tartą i wstaw do piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 200°C i piecz 50-60 minut.
6. Delektuj się niesamowitym smakiem szwedzkiej tradycji!

 

Piszcie w komentarzach, czy danie przypadło Wam do gustu! Czekamy na Wasze opinie.

 

Nowoczesność zdominuje tradycje?

Moda na tradycje i wielkanocne zwyczaje nie przemija i zarówno młodzież jak i starsi w czasie świąt czują niesamowitą magiczną atmosferę. Wśród obyczajów przynależących do różnych krajów wszystkie te państwa łączy jedno. Dbałość o Wielkanocne zwyczaje jedzeniowe! W obecnych czasach nastała co prawda moda na jedzenie zdrowe, fit i zero kalorii. Jednak mimo, że wiele wyszukiwań w Internecie widnieje pod hasłem : Wielkanoc bez mięsa, bez cukru, bez jajek, bez glutenu i laktozy, to większość z nas w tym okresie zapomina o dietach i liczeniu kalorii, oddając się całkowicie magii i klimatowi świąt. Istnieją także teorie, że kalorie zjedzone w Takie święto, się nie liczą, a my się skrupulatnie tego trzymajmy. 🙂